fredag 30 september 2011

friday treats.

murrig känsla. enkelhet. bild/via La maison d´Anna G.
ett av de vackraste ansiktena jag vet. Natalie Portman
fantastic frank slutar aldrig att förvåna mig. slutar aldrig att inspirera.
en idé till bild till moodboarden eller att rama in. fota barnens händer med fin text på.
i´m not affraid of the dark. och inte fantastic frank heller.
älskar bilden. det svarta. designklassikerna. det råa golvet. industrilamporna. bild/via mitt söta lilla hem.

TGIF/Jennifer

mio.

namn: Mio Vincent
ålder: 9 månader och fyra veckor.
vikt: 9,2 kg
längd: 74 cm
humör: busglad
på dagens agenda: träffa morfar i stan och shoppa lite inför helgen. Mamma vill t.ex. ha något nytt fint klädesplagg till dopet vi ska på imorgon.

Ha en härlig fredag/Jennifer (och Mio)

torsdag 29 september 2011

min nära och kära person fick en stroke.

Vet Ni? I tre veckor nu har jag snurrat in mig på kost och hälsa och allt vad det innebär. Igen. Med igen menar jag att jag en gång i tiden, för fem år sedan typ, pluggade näringsfysiologi och näringslära på högskolenivå och levde ett strikt hälsosamt liv med inte det minsta onyttigheter så långt ögat kunde nå. 
Anledningen till mitt insnurrande i just de ämnena igen kallas stroke. Stroken som en väldigt nära och kärt besläktad person, i början på sin andra livsdel, fick för just tre veckor sedan och snörpte en vass tråd kring halsen på mig i samma skede som jag fick veta. Jag grät, flera liter. Min nära och kära person blev plötsligt väldigt skör och känslan av att förlora personen så väldigt uppenbar. 
Personen mår bra, inga hemska men som talbortfall, blindhet, förlamning, koma, döden med mera, med mera. Utan inga men alls som det ser ut just nu. Personen hade en j-vla flyt så att säga och jag tackar, kramar och till och med kysser turen flera gånger om.

Vet Ni vad en artär är? Ha, jo men det vet väl alla inte sant? En artär är ju ett kärl i kroppen som bevarar blodet för transport av syre och näringsämnen till alla kroppens celler. Livsnödvändig med andra ord. En artär är i sig uppbyggd av celler. Med tiden, åldern, dör cellerna i artärens väggar och celldöden bidrar till att kalk, ett väldigt hårt material, bildas som tar plats i artärväggarna. Artärväggarna blir alltså stelare och stelare ju äldre man blir och trycket inuti kärlen blir allt högre och högre. Detta sker alltså på naturlig väg, ingenting man kan göra åt det.
Men, vill man sedan påskynda denna trista process av så kallad åderförkalkning så kan man göra följande (bland annat):

Äta fel kost. Och med fel kost menar jag följande:
För mycket mättade och härdade fetter. Mättade fetter höjer det dåliga kolesterolet i blodet. Och för mycket av det dåliga kolesterolet innebär att det slutligen tas upp av cellerna i artärväggarna och lagras där. Detta tycker inte artärcellerna om och tyvärr börjar de att lite fortare än planerat. Celldöd ger kalk och kalk ger åderförkalning och åderförkalkning ger högre blodtryck och tjockare väggar som i sin tur kan bli så tjocka att de hindrar blodflödet eller stoppar det helt. Auch. När där finns ett hinder i ett blodkärl så gör blodet virvlar, kan man säga, på grund av hindret och bildar så kallade proppar (klumpar av koagulerat blod) som åker runt i blodkärlen och kan ge stopp i blodtillförseln om man har otur. Så som min kära och nära person fick i hjärnan. Alltså en stroke. Ett stopp av blodflödet till hjärnceller som i sin tur dör av syrebristen och kan ge bestående och allvarliga skador. Fy! Hemskt va?
Men nu är det ju inte så enkelt som jag beskrivit det, inte egentligen, men nästan. Proppen behöver ju inte bestå av koagulerat blod till en början utan av enbart fettklumpar också, bland annat. Och inte är det enbart mättade och härdade fetter som kan ge den här effekten utan även socker och snabba kolhydrater med sitt alltför höga insulinsvar. För mycket salt ger högt blodtryck. Koffein drar indirekt ihop blodkärlen och ger högre blodtryck. Kronisk stress of course. Att äta på fel tider på dygnet och speciellt nära sänggående. Bla, bla, bla. Jag kan tjata på i oändligheten, ge djupgående fakta om allt detta, vad att äta, inte äta. Men det pallar Ni inte antar jag. Och inte jag heller just idag :).

Men det intressanta är ju att folk inte har den blekaste, i alla fall inte folk i den senare generationen/plus 40, om vad som är nyttig mat och vad som inte är det? Okunskap helt enkelt! Och vems fel är det då? Ingens och allas kan jag tycka. Jag säger bara en sak, kost- och hälsautbildningar på arbetet. Rutinmässigt. Obligatoriskt. 

Men vem f-n betalar det då? Jo, samma människor som betalar för vården av alla som insjuknar i just högt blodtryck, strokes och andra metabola sjukdomar. De människor som troligtvis är 40 +, och som inte har den blekaste.

Nä, mina vänner. Jag vill sätta ner foten. Jag vill upplysa, så som jag strikt upplyste min nära och kära person om efter den hemska händelsen. Personen fick i detalj veta exakt vad han gjort fel, bland annat fel vad gäller vad personen stoppat i sig. Det personen trodde var nyttigt. Det personen trodde inte skulle ha någon betydelse. Det personen trodde aldrig skulle hända hon/han. För det tror man aldrig. För än det är för sent.

Och för sent blir det om man inte börjar med sina barn, nu. Börjar lära dom att leva med goda vanor. Så dom inte äter sig till en stroke om 45 år.

För vet Ni? Nästa gång jag tjatar om att mina barn inte får äta det och inte det och inte det, så lyssna istället och fråga varför, LÄR, för jag har en anledning och jag har kunskap (nu låter jag sjukt besserwisseraktig men det är, som jag hoppas Ni förstår, inte mitt syfte med detta inlägget. 

Mitt syfte var att lära. Mitt syfte var att fråga om Ni vill veta mer om vad man ska äta och varför. Och vad man inte ska äta och varför? Och trots att Ni kanske inte vill så tror jag att jag kommer tjata lite ändå :). För min nära och kära person, samt några nära och kära till, som läser mina inlägg. Så tjatar jag för dom :). För jag älskar dom, så klart.


Punkt slut/Jennifer (aka näringsnörden)

perfekt kan bli irriterande.

Vitt, vitt, vitt. Detta var banne mig snyggt. Riktigt fräscht. Ska man köra vitt kan man lika gärna go all the way, speciellt i ett badrum där man oftast förväntar sig färg och träinslag för att mjuka upp den redan kalla inredningen av kakel och kromat. Men att ta ett varmt dopp i detta vita badrummets vita badkar måste ju kännas lite extra härligt och upptinande, eller hur? Jag gillar enkelt just nu, så är det bara. Bilden är från fantastiska Fantastic Frank.

På tal om någonting annat man utför dagligen i badrummet, dvs tandborstning, så ska Aston till tandläkaren idag. Vi försöker vara duktiga med den där tandborstningen. Morgon, kväll. Självklart. Men inte blir det några tvåminutersborstningar inte. Men han äter inte godis överhuvudtaget, det måste ju vara bra. Det återstår att se helt enkelt. Aston verkar förväntansfull i alla fall. Inte rädd. Vi har försökt skoja till det och gjort tandläkarbesöket till något roligt. Men vem vet, när det väl kommer till kritan så kanske han blir hysterisk.

För övrigt så spånar jag vidare på mina nya inredningsplaner och bara längtar ihjäl mig till att få börja. Jiiih! På måndag väntar IKEA besök för inhandling av garderobsinredning samt till BAUHAUS för köp av en heltäckningsmatta. Ja visst låter det 80-tal men jag är helsugen på en snygg, värmande matta att sätta fötterna på när man stiger ur sängen på kalla morgonen.

Bilden ovan, ingen som helst relevans till texten men visst var den ganska fin? Inte helt perfekt heller för hennes skrynkliga fot ser ut som vilken badande människas som helst. Sånt gillar jag. Perfekt kan bli irriterande, för det är inte verkligt. Det gäller ju allt, eller hur?

Ha en skön dag!

Kram/Jennifer

onsdag 28 september 2011

näsum goes black.

Har suktat efter denna kista ett tag nu. Kistan Näsum från IKEA. Och så fick jag syn på den här bilden från Daniella Witte och svimmade, i princip. Gud, vad snyggt (allt)! Aaaah! Nu måste du bara bli min Näsum, så jag kan gå loss med sprayflaskan igen. Näsum i ny kostym kommer göra sig urfint i vårt nya sovrum, eller kanske jag köper två och sätter en i Mios rum också, för alla större plastiga leksaker och sånt (läs: fult grejs man inte vill se).
 Åh, vad jag älskar bloggvärlden och alla brillianta ideér som svävar omkring här i oändlighetens cyber space

Kram/Jennifer

pschiht och bootlove. Fick en trevlig överraskning på posten häromdagen bestående av Davines beautyfying potion, köpt HÄR. En hårolja som jag hört mycket gott om, bland annat HÄR, och min risbuske till frisyr skrek efter hjälp. Efter näringskrävande graviditet och amning och tretusen liter håravfall senare så kan håret inte bli annat än awfull. 
Nu hoppas jag på Davines alltså! Såg en magnifik skillnad igår. Vilken känsla håret fick, och vilken härlig doft på köpet. Aaaah!
Kuriosa: det är inte en spray likt en hårspray, pschiht, pschiht Ni vet, utan man sprutar en två tre klickar i handen och applicerar i längderna. Det fick mina axlar och hallmattan veta den dåliga vägen när jag försökte pschihta i håret. Dropp, dropp. Haha. Ibland är man bra korkad.


New bootlove funnen på mammas vind i en kass undangömd sedan 2006. Snygga och framförallt sköna UGG-copys. In löööve och spatserar runt med kängorna inomhus as we speak. Skyller på extremt kallt golv :). 

 Glade Mio är just precis glad, nästan jämnt och idag är det dags för BVC för 10 månaders kontroll. Spännande, spännande.

Välkomna till min nya blogg förresten!

Önskar Er alla en fin dag.


Kram/Jennifer

tisdag 27 september 2011

en touch of old school.

Barnrumstankar. Astons ska ju få nytt rum. Vårt nuvarande sovrum skall bli hans. Det ska bli så sjukt kul och jag har redan miljontals idéer. Jag tänker svart, vitt och grått (surprice :)). Jag tänker en hel vägg med griffelfärg. Jag tänker dold förvaring, smart förvaring och udda förvaring. Jag tänker industrikänsla möter grafiskt möter djur och natur (Aston älskar djur). Och en touch of old school.
 Inget barnrum direkt, jag vet, men en helvägg med griffelfärg är jag väldigt sugen på. Vad tror Ni om det? bild via mitt söta lilla hem.förvaringslådor i zink från GRANIT.
Lou Lou Ghost barnstol från Kartell. En röd tråd i vårt hem är just Kartell. Älskar den transparenta plasten i deras design.

 Gamla koffertar, väskor och slitna gummikorgar. Kanske hängandes på väggen.
bild via STIL inspiration. Gorillakudde/AREAWARE.

Färglös truck, precis min smak/AREAWARE

Naturinspirerad förvaring från IKEA.

The Lamp från IKEA.Den perfekta pojkrumslampan, den perfekta lampan överallt egentligen. Fler gummikorgar och lite coola kartonghus/our childrens gorilla (ej i tillverkning längre men varför inte pyssla ihop några egna).

bild via STIL inspiration.
Älskar detta! Stolarna, planschen (måste fixa), väggskåpet...Ja, allt. bild via mitt söta lilla hem.

Gummilampslingan/GRANIT är jag fortfarande svag för. Kanske gör som Sofia/ Mokkasin och knyter ihop den till en taklampa. Så snyggt. Så lekfullt.

Just nu alltså, tänker jag så här. Men jag fortsätter tänka, fundera och inspireras. Kul, kul, kul.


Ha en bra dag/Jennifer

måndag 26 september 2011

your day will go the way the corners of your mouth turn.

När Sambo och Aston var på badet idag gick jag och Mio hemma och pulade, mestadels i köket som jag var så satans trött på. För mycket skit och pynt överallt. Rörigt intryck. Rensade bort och skalade av/tryckte in en massa i köksskåpen. Pustade ut och blev för stunden relativt nöjd trots att jag fortfarande kräks galla över vårt avskyvärda golv (som jag dock skonade Er från idag, snällt va? :)).

Under min älskade Liv fick ett fat från GRANIT ta plats med lite ljus inför mörkare höstkvällar. Vi spenderar ganska mycket tid i köket helt plötsligt. Många middagar kommer alltså att avnjutas där i höst/vinter och vad är då inte mysigare än en massa ljus samlade mitt på bordet. Mattan är en jutematta med skinn som jag köpte hos Can Can interiör när vi flyttade in (som tyvärr inte finns kvar men dom har fått in massor av andra fina mattor). Gillar den massor! Skinn, jute och stål funkar så otroligt bra ihop. Morteln i marmor som jag gömt undan ett tag fick komma fram igen. Den ärvde jag av farmor när hon dog. Affektionsvärde plus väldigt snygg just nu.

Höstens mys med tända ljus är som sommarens grillkvällar i solen.

Kram/Jennifer

fredag 23 september 2011

flipp eller flopp?

Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta över mitt fransade halsband som jag pulat på en tid :). Tycker dock det har en viss charm över sig, lite coolt sådär. Mockabanden krullar sig och behöver plattas till lite. Får placera dom under en tidningshög en dag eller två. 
Vill Ni ha ett likadant så köp en grov bronskedja, ett bronslås och flera meter mockaband och börja knyta. Riktigt avkopplande och roligt.
Jag kanske ska ta och ge mig på ett liknande halsband, med lite färre band och i en annan färg. Mörkblå kanske? Grått? Cecilia Blankens hade en sådan variant. Snyggt!
Vad tycker Ni? Flipp eller flopp?

Nu ska jag ta och bädda ner mig under sängen en stund. Jag trodde jag fått lunginflammation och for som ett gehu till akuten igåreftermiddag (är lite av en hypokondriker haha). Ont i rygg, lungor och hostar. Men det var nog ingen lunginflammation utan en trist förkylning som bosatt sig i lungorna. Så vila, vila, lite städ, röj och vila igen så blir det nog bra :). Men känner jag mig själv rätt så blir det snarare mycket städ, röj och lite vila med en kaffe och nya mama.

Ha en mysig fredag! Tänk, äntligen här igen. Fina fredagen med myset, filmen, tända ljusen och ett glas rött. Men kanske hoppar jag glaset röda. Förkylning och alkohol går inte bra ihop. Men Ni kan väl ta en klunk för mig med :).

Kram/Jennifer

torsdag 22 september 2011

torsdag.

Jag andas ut. Häller upp andra koppen kaffe och lutar mig tillbaka mot diskbänken. Kaffet är så mycket godare idag. Jag blundar och försöker inte tänka på diskberget bakom mig, på de illaluktande matresterna efter gårdagens middag, på högen tvätt som tittar fram i tvättkorgen. Jag försöker inte tänka på allt som borde göras, som jag vill göra, som måste göras. Jag bara andas in och ut, lugnt och stilla. Tar ännu en klunk av kaffet. Jag vet att snart, vilken sekund som helst, är min lugna stund över och barnen kommer istället skrika efter uppmärksamhet och jag kommer sugas tillbaka till verkligheten,. Swooop säger det, som en strumpa som råkar dammsugas upp i all hast. Min morgon…..I ett nötskal….Men jag älskar mitt liv, mina barn, vårt gemensamma kaos. Om jag hade haft tid att njuta med mig själv alltid, hade jag nog inte uppskattat det lika mycket.

Ha en fin dag! Nedan bjuder jag på lite Torsdagsnjutning i en helt annan form än kaffesörplande mot diskbänken. Saker jag gillar just nu.

 Underbar matplats via Emmas Designblogg.

 Härligaste pyjamasen med en måne på från Popupshop.

 Varpunen kan.The Moon Boot is back.

Höstens finaste långkjol har Zara.
Det bästa för ditt hår just nu. Påstås det. Jag har själv inte provat än men har klickat hem en HÄRifrån.

Jag saknar mina leostrumpor som det gått hål på. Vill ha fler. Från Lindex.

Therese Sennerholts nya, lite smutsigare prints.

onsdag 21 september 2011

from Paris with LOVE.

Från en lägenhet i Paris.

Ta en tripp till Paris i höst.
 Fåtöljen PARIS LINNE.

 Paris är grönt.

Vill gärna ha ett litet Eiffeltorn till prydnad i mitt hem.

Sötaste....
Jag kan bara inte sluta tänka på Paris. Kan man inte ta sig dit så får man ta hem det till sig eller hur? Häng ett Effieltorn runt halsen, skriv ut en bild på Eiffeltornet och rama in, köp en klänning med Eiffeltorn på till lilltösen, baka macrones....Möjligheterna är oändliga.


Ha en fin dag/Jennifer

tisdag 20 september 2011

det pirrar i magen.


bilder via convoy (1,5-8), items by designbirdZARArum för två.
Ibland bara man tuppar av när man hittar inspiration på nätet. Det pirrar i magen av allt det vackra. Internet är en makalös värld trots sina mörka sidor.
Ha en härlig dag alla måndagsfirare!!!!

Kram/Jennifer