onsdag 17 juli 2013

mio in öko.vår lilla sjukling is back on track.
eller, han är feberfri och kan äta igen.
skönt.
när sjukdom infaller brukar barn ta ett steg tillbaka och samma gällde sjuk-mio som ville bära blöja igen, hela tiden.
imorse bad han om kallingar och självklart fick han bära de nyinvesterade snyggingarna från holly´s.
holly´s har öko-plagg vilket garanterar att de testats för hälsoskadliga substanser och är det bästa ekologiska kläder man kan investera i.
inte vill jag utsätta mitt barn för toxiska substanser (som till och med visats sig kunna ge upphov till cancer) om jag har chansen att undvika det.
och tro inte att substanserna försvinner när ni tvättat dom några gånger.
nope, så funkar det inte.


för att veta mer om just öko-certifiering, läs nedan:


Oeko-Tex® är världens ledande märkning för textilier, läder och tillbehör som testats för hälsoskadliga ämnen. Runt 10 000 tillverkare i nästan 90 länder längs hela den textila kedjan deltar i Oeko-Tex® certifieringssystem som därmed är det mest kända och spridda varumärket i världen för textilier som provats med avseende på hälsofarliga ämnen.
Testerna utförs endast hos något av de välrenommerade textila forsknings- och testinstitut som är anslutna till Oeko-Tex® Association. Swerea IVF är det enda institut i Sverige som har rätt att certifiera enligt Oeko-Tex® Standard 100. Certifiering kan ske för produkter i alla olika steg i den textila kedjan; fibrer, garner, råvävar, färgade och finish-behandlade textiler, tillbehör (knappar, dragkedjor, etiketter, etc.) samt färdiga slutprodukter.

Testkriterier

Oeko-Tex® Standard 100 omfattar inte endast substanser som är förbjudna alternativt har fastställda gränsvärden enligt lag, utan omfattar även andra ämnen som vetenskapligt bevisats eller misstänks vara hälsovådliga. Exempel på parametrar som ingår i Oeko-Tex® Standard 100 är förbjudna azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, biologiskt aktiva produkter och flamskyddsmedel.

Fyra produktklasser

För att gränsvärdena ska vara relevanta för olika typer av produkter finns det fyra olika typer av produktklasser som baserar sig på den certifierade produktens tänkta användningsområde:
Produktklass I – Produkter för barn upp till 3 år (kläder, bäddutrustning, tygleksaker, etc.)
Produktklass II – Produkter som till större delen kommer i direkt hudkontakt (underkläder, tröjor, byxor, bäddlinne, frotté, etc.)
Produktklass III – Produkter som inte alls eller till en mindre del kommer i kontakt med huden (jackor, regnplagg, skyddskläder, etc.)
Produktklass IV – Inrednings- och dekorationsmaterial (mattor, gardiner, möbeltyger, etc.)


tre giftfyllda kalsonger för 120 sek (som troligtvis går sönder efter ett par tvättar) alt. ett par öko-kalsonger i grym kvalitet för 120 sek?
valet är inte så svårt va?Mar Mar COPENHAGEN har också öko-textilier.
snygga sådana dessutom :).


nu blir det jobb i massor.


ha en fin dag//jennifer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar