lördag 6 april 2013

chokladbollar med en raw känsla.


en eftermiddag.
vi var lite smått uttråkade hela familjen.
dags för bak.
som så ofta.
ungarna gillar det.
ja, jag med.
sambo kanske egentligen bara gillar sista delen av baket.
att äta :).
chokladbollar är gott.
och skojkladdigt :).


gillar inte att ge ungarna en massa skit utan näringsinnehåll.
känns som det gör mer ont än gott.
så jag provar mig fram.
bytar bort och lägger till.
smaken skall ju fortfarande finnas kvar.
inte sant?


ok!
börja med att:
byta bort till organiska ingredienser om så möjligt.
havregrynen blev till 40 % fullkornsdinkelflingor (för fibrer och mer mineraler) och vanliga havreflingor från saltå kvarn. biodynamiskt odlat och innehåller därför inga syntetiska kemikalier från bekämpningsmedel eller onödiga tillsatser.
de är dessutom mycket mer näringsrika.
läs mer om saltå kvarn HÄR.


nu är aston mjölkallergiker (fick nyss råd att avstå helt från mjölkprotein igen).
så vanligt smör finns inte på kartan. hade det funnits så hade jag valt ekologiskt äkta smör.
vi tog en del (ca 60 %) av mildas mjölkfria margarin istället + riven raw cacao butter från renée voltaire + 2-3 tsk kung markattas ekologiska virgin kokosolja.



aston behöver kalcium nu när han inte får äta eller dricka mjölkprodukter.
och trist nog gillar han inte soja. eller havrealternativ.
så jag visste att oskalade sesamfrö innehåller tre ggr så mycket kalcium som mjölk och har varje dag nu givit aston krossade ekologiska sesamfrö i smyg.
i hans smör på mackan ;).
och även i chokladbollarna kastade jag i 2-3 teskedar samt rullade några av bollarna i de nyttiga fröna.
man kan ju också hacka nötter, eller mala, om man så vill och ha i smeten.
ska ju vara försiktig när det gäller nötter och barn.
lite då och då.
men inte för mycket och varje dag.






tyvärr hade jag inget ekologiskt raw cacao powder hemma så jag fick ta det vanliga från fazer.
men det gick ju lika bra det dock inte lika nyttigt :).
men för att ge bollarna ytterligare vitaminer och mineraler så  ersatte jag en del kakao med en 1-2 teskedar av renée voltaires superfoodmix chocolate love.
perfekt!


sockret då?
det som gör hela chokladbollen liksom.
det måste man ha.
japp.
det måste man.
så det körde vi på.
som vanligt.
man behöver ju inte överdriva.
näringsinnehållet är viktigast!

...........................................................

men man hade ju kunnat ta lite sånt HÄR, eller krossat sånt HÄR istället.
mixade/mosade torkade frukter går ju också bra om man vill vara ännu nyttigare.
det finns ju dessutom ekologiskt strösocker från dansukker som ni kan läsa mer om HÄR.
måste inhandla alla produkter ovan snarast möjligt tror jag.
ska ta in lite bra bakgrejer från renée till shippen snart också.



riktigt goda blev dom!....



....och fyllda med antioxidanter och otroligt mycket näring.
perfekt för kidsen.
en uttråkad lördagseftermiddag som denna.


så länge det är naturliga råvaror i det man stopapr i sig så känns det helt okej att äta två chokladbollar eller fem :).


sedan ville aston göra sina bollar.



bajskorvar.
och platta pannkakor.


otroligt koncentrerad :).



jag serverade våra smaskigt nyttiga chokladbollar ihop med vattenmelon.
och till mig.


så ett recept har jag inte till er :).
jag följde ett vanligt recept för kokosbollar och gick lite på känsla.
och efteråt så kändes det så mycket bättre, på alla sätt, och ungarna var supernöjda.



nu ska det nattas kids.




ha en mysig kväll//jennifer

2 kommentarer:

  1. Hej

    Det här är en sida som jag tror att du skulle gilla http://mynewroots.org jag älskar den, grymt god och nyttig mat. Jag har gjort brödet, brownies och sötpotatis pommes och dom är grymt goda alla. Så värt att kolla in för dig som gillar mat som är bra och ibland också raw.

    Elisabet

    SvaraRadera
  2. Jag älskar chokladbollar! Ska ta en titt på Renées sida. Tack för väskan och halsbandet! Är helnöjd!!

    SvaraRadera