lördag 5 september 2015

jag blir så ledsen.jag blir så ledsen när jag ser alla dessa artiklar och åsikter som flödar likt vilda vattenfall genom sociala medier.
"du hade tur, din egocentriska jävel" lyder rubriken på ett exempel.
....för att vi svenskar, med flera nationaliteter, har skapat och byggt ett samhälle i välfärd och för att vi till och med har för mycket av det goda.
om man nu kan kalla det det goda...
ftalatfyllda leksaker i överflöd, industriellt tillverkad "mat" som man inte äter upp, tak över huvudet, en varm säng att sova i....ipads, mobiltelefoner, märkeskläder...eller en garderob fylld med HM-plagg med prislapparna kvar. 
ja, fy fan.
vi har det så jävla bra!
de psykiska sjukdomarna accelererar tillsammans med välfärdssjukdomarna.

förlåt oss för att vi blev födda i just detta land!

för är det vårt fel?
är det mina barns fel att de är födda i bortklemade sverige?
de blir automatiskt egocentriska och bortskämda jävlar när det är deras förfäder i fråga som har arbetat häcken av sig för att landet de föddes i skulle bli till ett land av välfärd.
de har klarat av att bygga ett samhället där systemet fungerar så pass bra att i princip 95 % av befolkningen har tak över huvudet och mat på bordet (än så länge).
jävligt bra jobbat!
jag applåderar!
det krävs kunskap och samarbete och en rejäl dos intelligent överlevnadsinstinkt (trots att överlevnadsinstinkten i fråga nuförtiden är väldigt förvrängd och tar istället sakta men säkert dö på oss, enligt min vetenskapliga mening då :)).


i flera decennier har resultatet av de miljontals flyktingar vi ser och läser om idag arbetats upp av länder som vägrar enas och av folk som tror att religion är svaret på allt.
religion bygger ett fungerande samhälle?
hallå ja.
det finns inga som helst bevis på detta.
snarare tvärtom.
i flera år har krigen pågått och ses nu som en naturlig del av världen.
de finns, och de kommer aldrig att försvinna.
är det så?
och vem genererar dessa satans krig?
vem kastar in ved i den brinnande brasan?
vem vägrar att ta till sig lärdom från andra länder som har lyckats?
och ger de länder som lyckats dem tillgång till kunskap eller kastar de lyckosamma personerna in lika mycket ved i brasan (läs vapen och dy.) som de själva gör när de vägrar släppa den religiösa besattheten.
att t.ex. lära sig koranen utantill är fan inte någonting som skapar fred eller välfärd.
man får se till att jobba för det!

2012 skriver syrienexperten aron lund att ökad fokus på religion sliter isär landet.
jag är ingen expert men många har vetat vad som komma skall och att konflikterna aldrig kommer komma till ett vettigt slut, oavsett hur många som flyr.
varför har man inte ryckt in tidigare när man har facit i hand?
varför vägrar folk i de utsatta länderna att bortse från sina olika åsikter, religiösa eller inte, för att istället göra som länderna de idag flyr till?
samarbeta och enas för att kunna bygga ett fungerande samhälle.
många har själv banat väg för detta elände och säkert med hjälp av korruptionen och maktgalna jävlar i andra länder.

2013 beslutar migrationsverket att alla flyktingar från syrien får permanent uppehållstillstånd.
sverige försöker.
men har detta verkligen hjälpt?
i det långa loppet det vill säga?


hur mycket jag än lider med alla de människor som tar skada och hur mycket jag än önskar att jag kunnat hjälpa dom så kommer detta aldrig att ta slut.
elden brinner sig större och starkare för varje år som går och vem säger att den inte kommer att sprida sig till alla de länder som kämpat sig blå för ett funktionellt och tryggt samhälle (nu kan man ju definiera tryggt på olika sätt och jag hade dock kunnat sätta sveriges trygghet inom citationstecken tack vare det faktum att välfärden sakta men säkert dödar oss på fler än ett sätt).
......och med det förinta oss alla.absolut.
skänk, hjälp och gör allt ni kan för att underlätta för dessa högt utsatta människor.
men lägg inte energi på att smutskasta folk som väljer att se det med helt andra ögon!
det bevisar ju bara på hur dåliga ni är på att hantera åsikter som skiljer sig från era, bara för att ni ser åsikterna i fråga som fel.
det finns ju en helt annan vetskap och erfarenhet som ligger bakom och som har skapat många av de här åsikterna, och vem vet, kanske är det just de åsikterna och rösterna som behövs för att släcka elden för gott.

rätt kunskap och erfarenhet krävs för att lösa problem.
det måste väl alla veta vid det här laget.

religion, som exempel, har bevisligen inte kunnat lösa några samhällsproblem och därför bör man försöka arbeta sig kring detta för att förebygga framtida förödelser.

detta är min åsikt.
olik mångas.
smutskasta mig, skjut mig, gör vad fan ni vill så ser vi vad det leder till i slutändan.
.....knappast till fred.


jag skänker pengar.
absolut.
(och nu kommer ju vårt överflöd av prylar och pengar till användning. jag, min bortskämda jävel "räddar visst världen"!(?))

jag önskar bara att vårt system räcker till för alla som invandrar och att vi verkligen kan hjälpa dom i längden, och utan att vi själva blir uppeldade.
sannolikheten är dessvärre oerhört liten.

men jag håller tummarna så hårt att de vitnar för att människorna på flykt ska få komma hem igen till sitt hemland, sin kultur (men med lärdomar av oss i bagaget. och vi av dom.) för att först då kunna kämpa för och skapa ett samhälle de känner sig trygga i och som de kan vara stolta över.
det hade jag velat om jag varit i deras skor.
och jag hoppas innerligt att vi välfärdsländer hjälper till att, för en gång skull, släcka elden så att detta aldrig behöver hända igen.
önskar att jag kunnat vara tyst.....för egentligen hjälper mina åsikter inte en själ.


kram//jennifer5 kommentarer:

 1. Jisses vad bra skrivet. Tack för det. Känns som att Sverige står vid ett vägskäl. Undrar om vi alla skall tystna helt snart och jag är rädd för vad som då skall hända. Själv är jag trött på den onyanserade debatten och stämningen och har flyttat utomlands./Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Jobbigt att allt känns så hjälplöst. Vill stänga ögonen och öronen helt snart så jag slipper se och höra. Önskar dig all lycka vart du än befinner dig!

   Radera
 2. Jag blir lite ledsen jag med när jag läser ditt inlägg. Kanske beror det på att jag ofta har känt igen mig i det som du har publicerat. Jag jobbar också som bma i en ort i skåne, dock inte på blodcentralen. Och jag kämpar nog också lite med att inte riktigt passa in/bli förstådd, och humörsvängningarna kommer och går och jag kämpar med att hålla dom i schack och ha "rätt inställning". Dock är det inte alltid så lätt att veta var gränsen går för rätt inställning eller om saker och ting bara är fel.

  Men jag blir lite ledsen av ditt inlägg. Jag tycker att du har fel. Inte i att religion är ett problem men i att du förenklar problemet. När jag var barn bodde jag tillsammans med mina föräldrar i Syrien (1988-1989). Detta då min pappa är syrier (hör och häpna: en kristen sådan!). En dag tyckte min mamma att vi skulle flytta därifrån och det var ingen stor grej så vi flyttade. Ingen av oss bar slöja eller var tvungna att bete oss på ngt speciellt vis eller liknande. Min faster var lärare och jag följde ofta med henne till skolan (jag var för liten för att själv gå i en klass) och jag minns att hon hade långt svart flätat hår med vackra spännen och i klassen fanns både flickor och pojkar. Vad jag vill säga är att medias vinkling ofta ger intrycket av att hela mellanöstern är ett stort kvinnoförtryckande fängelse där alla måste citera koranen. Så är det inte! Det finns massiva krafter som jobbar för fria samhällen där kvinnor har samma rättigheter som män. Men i Syrien har det gått för långt. Landet slits sönder av både IS, al qaida och dess egen president som desperat försöker behålla makten. Vad hade du själv gjort om du var syrier? Precis samma sak. Om IS lurar runt hörnet så hade du också följt klädkoder för att minimera risken att "straffas".

  SvaraRadera
 3. Jag har faktiskt inte sett några artiklar som säger att vi "de egocentriska jävlarna" hade tur. Men om dessa finns så är det ju bara trams. Varför ta det på allvar? Det är ju inte det som det handlar om. Jag tror att denna flyktingvågen är en start på något bra. Jag hoppas att EU väljer att hjälpa alla flyktingar som är i akut behov av hjälp och att man på sikt jobbar för tryggare miljöer för de syrier som finns kvar i sitt hemland eller som flyktingar i mellanöstern. Du skriver också att du tror att de flesta vill återvända men jag tror att du missar att det inte finns något att återvända tillbaka till. Allt är ju sönderbombat.
  Och nej, religion kanske inte för något oerhört bra med sig (är själv icke-troende) men samtidigt så måste du förstå att religion är bara ett svepskäl/undanmanöver som de där grupperna använder sig av för att rättfärdiga vad de gör. Och samtidigt måste de som är kvar att stanna kvar i sin religion för att inte bli avvikande och riskera sin och sin familjs säkerhet.
  Varför hjälper vi inte till på plats? Varför hjälper vi inte syrierna att bli fria? Vi kan inte förvänta oss att de ska lösa denna vansinniga situation själva, det är helt absurt. Och man kan inte börja med att ta bort fokus på religion, men man kan börja med att skapa relationer, hjälpa till med att bygga upp infrastruktur, sjukhus och skolor. Med utbildning kommer nya tankar och värderingar. Med nya tankar kommer jämlikhet och tids nog försvinner religionens makt. Precis som den gjort i västvärlden. Kanske att det blev lite långt och osammanhängade men jag var tvungen. Ta inte åt dig av nonsens. Sverige är ett bra land. Vi lever som vi väljer och de dåliga alternativen får vi försöka se bort från. Jag tror att dina söner är lite yngre än mina döttrar. Men jag märker på min äldsta att hon är lika känslig som mig så nu försöker jag få henne att förstå sina känslor och reaktioner på omvärlden. Vi kan inte påverka allt, och vi kan inte heller ta in allt för det tär för mycket. Men vi kan faktiskt välja, även om det ibland är svårt att sortera. Om det inte vore för min äldsta så hade jag nog inte själv förstått men nu måste jag för hennes skull. Jag menar inte att vara dryg eller orättvis med detta inlägget. Jag kanske dessutom missuppfattar dig helt men det här var min reaktion och jag behövde nog också få den på pränt.
  /L

  SvaraRadera
 4. (båda ovan inlägg är mina, sorry att det blev så långt!)

  SvaraRadera